KENYAS RE4MISTS ENDRER LANDETS SLUMOMRÅDER

KENYA, AFRIKA

Tidligere innsatte i Kenya opprettet organisasjonen Re4mist for å forbedre slumområdene i Nairobi, slik at andre ikke går nedover den samme veien som de gjorde.

Re4mist-organisasjonen bruker Veien til lykke til å opplyse kvinnelige innsatte i Langata Women’s Prison om de 21 forskriftene for et bedre liv.

Organisasjonen Re4mist Crime Kwetu Si Poa (For oss er kriminalitet ikke bra) i Kenya er «viet til å fremme et kriminalitetsfritt, fredelig og bærekraftig samfunn som en måte å sikre verdighet til de unges daglige liv i samfunnet». De er ledet av sju sentrale verdier: samfunnstjeneste, innovasjon, fortreffelighet, integritet, mangfold, engasjement, samt anerkjennelse og støtte av individuelle talenter.

Re4mist ble dannet av tidligere fanger som var fast bestemt på å bli produktive og bidragende borgere når de ble løslatt. Men de ville også sørge for at andre ikke gikk nedover veien de hadde gått i første omgang. Derfor er deres fokus slumområdene i Nairobi som avler kriminalitet.

«Vi er så takknemlige mot Veien til lykke-organisasjonen for undervisningsmaterialene vi har mottatt hittil. De har gjort veldig mye for å forandre livene til en masse mennesker i våre lokalsamfunn.»

Prosjektledelsen i Re4mist utarbeidet et program kalt «Bygger tryggere lokalsamfunn» for å hjelpe med å forhindre kriminalitet før det engang skjer, og redusere stoff- og alkoholmisbruk, skolefrafall, tenåringsgraviditet og degradering av slumområdene. De bruker bevisstgjøring, produktivitet og ferdighetsforbedring til å styrke menneskene i byens slumområder.

Undervisningsmaterialene for Veien til lykke kom akkurat på riktig tidspunkt for å berike programmet. Som lederen for gruppen sa: «Vi er så takknemlige mot Veien til lykke-organisasjonen for undervisningsmaterialene vi har mottatt hittil. De har gjort veldig mye for å forandre livene til en masse mennesker i våre lokalsamfunn.»

De to sentrale fokusområdene for Re4mists er skoler og fengsler. De begynte i fire fengsler, to for kvinner, ett for menn og ett for ungdommer. I hvert fengsel tilbrakte de hele dagen med innsatte og fengselsbetjenter og gikk gjennom innholdet i Veien til lykke-heftet. Etter å ha lært de 21 forskriftene, delte innsatte uttalelser som: «Hvis jeg hadde overholdt dette, ville jeg ikke ha havnet her.»

Ved Kamae Girls Borstal Institution startet de med 30 jenter, mange fengslet på grunn av stoff- og alkoholmisbruk. Først tok de alle jentene gjennom de 21 forskriftene, inkludert forskrift 2, «Vær måteholden», og begynte med punkt 1, «Ikke ta skadelige stoff og medikamenter». De ble delt opp i fem mindre grupper, og hver av dem fikk en forskrift til å se nærmere på og så komme tilbake med en presentasjon om den forskriften til hele gruppen. Seminarene vil fortsette hver uke inntil hver forskrift er dekket.

De ville også nå ut i samfunnet, og samarbeidet derfor med Mathare Children’s Fund Panairobi Organization, som sponser utdannelsen av barn som er hentet fra slummen. De samarbeidet også med Acclaim Community Transformers, en gruppe dannet av to personer som vokste opp i Mathare-slummen. I stedet for å forlate den da de ble ferdig med skolen, ble de der for å gjøre karrieren sin til «omsorg for de sårede, syke og desperate» i slummen.

Sammen holdt gruppene seminarer for 67 tenåringer og unge i grunnskoler og videregående skoler, ikke bare fra Mathare-slummen, men også fra andre slumområder i Nairobi, inkludert Huruma, Korogocho og Babadogo. Ungdommene de arbeidet med blir utsatt for kriminalitet, stoff- og alkoholmisbruk fra en veldig tidlig alder, hvilket fører til tidlige skolefrafall og tenåringsgraviditet.

Men med Veien til lykke som en veiviser for dem, har disse Nairobi-samfunnene nå en lysere fremtid.